9/12/23

Ο ΣΙΓΑΝΟΣ....ΕΝΑ ΣΚΙΑΧΤΡΟ ΜΕ ΨΥΧΗ

 


    Στο πλαίσιο της δράσης της  "Μεγαλόφωνης Ανάγνωσης" σε μαθητές Α' και Β' δημοτικού, η εκπαιδευτικός κα Κόκκινου με τα παιδιά του Α2 τμήματος του σχολείου μας, συμμετείχαν στην αφήγηση του παραμυθιού "Σιγανός....ένα σκάχτρο με ψυχή" από την πρώτη μητέρα που δέχτηκε με χαρά την πρόσκληση για συμμετοχή στο πρόγραμμα, την κα Μαυρικάκη.
 
    Πρωταγωνιστής του παραμυθιού ο Σιγανός ο οποίος είναι το σκιάχτρο που ζει στο περιβόλι του κυρ Γιάννη. Σπάνια μιλάει... Μόνη του παρέα ο Ανέστης, ο σπουργίτης, κι ένα βιβλίο ποίησης που το διαβάζει συνεχώς. Μια νύχτα αποφασίζει να φύγει μακριά. Θέλει να γνωρίσει τον κόσμο, μα πιο πολύ τη θάλασσα.

    Είναι ένα βιβλίο που μιλά για "συγγνώμες και "ευχαριστώ"...Για τη μοναξιά, τα όνειρα και τις μεγάλες αξίες της ζωής: τη φιλία, τη συντροφικότητα και την αλληλεγγύη.

    Οι μικροί μαθητές απόλαυσαν την παραστατική αφήγηση της κας Μαυρικάκη, συζήτησαν τα συναισθήματα που αισθάνθηκε ο Σιγανός και αφού η εκπαιδευτικός τα έγραψε σε οπτικές κάρτες τα κόλλησαν πάνω στο πανέμορφο αυτοσχέδιο σκιάχτρο που κατασκευάστηκε για τις ανάγκες της δράσης. Στη συνέχεια ζωγράφισαν τους φίλους του Σιγανού που με τη συγγνώμη τους οδήγησαν στην κορύφωση της ιστορίας και έφτιαξαν σελιδοδείκτες "σκιάχτρα" για να συντροφεύουν τις μελλοντικές αναγνωστικές τους εμπειρίες.


Σχέδια μαθημάτων - Roald Dahl

   Roald Dahl quick bio | LearnEnglish Kids (britishcouncil.org)     Ο Roald Dahl ήταν σπουδαίος Άγγλος συγγραφέας με αξιόλογα βιβλία παιδικ...