17/12/23

ΦΡΙΚΑΝΤΕΛΑ Η ΜΑΓΙΣΣΑ ΠΟΥ ΜΙΣΟΥΣΕ ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ



    Με αφορμή τη δράση της σχολικής βιβλιοθήκης, «Διαβάζω στα παιδιά όπως παλιά…» και στο πλαίσιο της ομαλής μετάβασης των Νηπίων στο Δημοτικό, πραγματοποιήθηκε μεγαλόφωνη ανάγνωση ενός παραμυθιού στους μαθητές της Α1 Δημοτικού και στους μικρούς μαθητές του 3ου Νηπιαγωγείου.

    Τα νήπια συνοδευόμενα από τις Νηπιαγωγούς τους κα Δάφνη Τσακιρούδη, κα Ειρήνη Κλεισαρχάκη, και κα Ανδρονίκη Πολυχρονάκη επισκέφτηκαν το σχολείο μας και βίωσαν την όμορφη εμπειρία της αφήγησης από την κα Γιώτα Μέμου, μητέρα της Κυριακής από το Α1. Το βιβλίο που επιλέχτηκε από τα Πρωτάκια και την εκπαιδευτικό τους Πόπη Μαυρή, ήταν το υπέροχο πρωτοχρονιάτικο παραμύθι «Φρικαντέλα, η μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα!» του Ευγένιου Τριβιζά, από τις εκδόσεις Καλέντη, σε εικονογράφηση Μιχάλη Κουντούρη .

 

    "Η Φρικαντέλα είναι μια μάγισσα, τόσο μα τόσο κακιά που μισεί αφάνταστα όλα τα καλά. Δε χορεύει καλαματιανό. Χορεύει μόνο κακαματιανό. Δεν τρώει ποτέ της καλαμαράκια. Τρώει μόνο κακαμαράκια. Δεν πίνει πορτοκαλάδα, μόνο πορτοκακάδα. Φυσικά δεν της αρέσουν τα παραμύθια με καλό τέλος αλλά μόνο με κακό τέλος και εννοείται ότι, πάνω απ’ όλα, μισεί τα κάλαντα. Έτσι, όταν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ακούει τα παιδιά της γειτονιάς να τραγουδάνε τα κάλαντα, γίνεται έξω φρενών. Τους κλέβει τις φωνές και τις φυλακίζει σε ροζ και γαλάζια μπαλόνια. Τα παιδιά, όμως, αποφασισμένα να βρουν τις χαμένες τους φωνές, βάζουν σε εφαρμογή ένα παράτολμο σχέδιο.

    Η απολαυστική περιπέτεια συνεχίζεται στους χιονισμένους δρόμους της πόλης και στο κάστρο της μάγισσας με τα μαγικά δωμάτια του."

 Μετά το πέρας της ανάγνωσης του βιβλίου ακολούθησαν διάφορες δραστηριότητες όπως δραματοποίηση του παραμυθιού. Τα παιδιά μεταμορφώθηκαν σε διάφορα ζώα και είπαν τα κάλαντα με τον δικό τους μοναδικό τρόπο.  Τέλος, όλα μαζί χωρίστηκαν σε ομάδες συμπλήρωσαν διάφορα φύλλα εργασίας, σχεδίασαν και ζωγράφισαν.    

   Ευχαριστούμε πολύ τη μαμά της Κυριακής και περιμένουμε κι άλλους γονείς να έρθουν για να μας διαβάσουν, να παίξουμε, να κατασκευάσουμε κ.ά.                                                                                                    

     Μη διστάζετε!!! Σας περιμένουμε!!!









 

 

Σχέδια μαθημάτων - Roald Dahl

   Roald Dahl quick bio | LearnEnglish Kids (britishcouncil.org)     Ο Roald Dahl ήταν σπουδαίος Άγγλος συγγραφέας με αξιόλογα βιβλία παιδικ...