18/2/24

ΟΔΟΣ ΑΛΚΥΟΝΗΣ

        


        Το πρόγραμμα  #diavazo_dynata μεγαλόφωνης ανάγνωσης  συνεχίζεται για τα πρωτάκια μας.

      Σήμερα, 16 Φεβρουαρίου, οι μαθητές του Α1 και Α3 υποδέχτηκαν, στον χώρο της σχολικής μας βιβλιοθήκης, την κ. Ελένη Σκουλικαράκη, η οποία με πολλή ζωντάνια και αμεσότητα διάβασε στα παιδιά το βιβλίο της Βούλας Γιαγκάζογλου Παπούδα: Οδός Αλκυόνης.
        Ας ξεφυλλίσουμε λίγο τις σελίδες του. . .
  Μια πανέμορφη αλκυόνα , η Αντιγόνη, μετά από μια φθινοπωρινή μπόρα,τσαλαβουτά ξανά και ξανά τα λεπτά της πόδια στη μουσκεμένη άμμο. Ξαφνικά θα σκοντάψει πάνω στο τραχύ κέλυφος του Στρατή,ενός σαλιγκαριού που θαύμαζε το ουράνιο τόξο. . .Ο Στρατής αναρωτιέται γιατί μια αλκυόνα προτιμά να «σέρνεται» κάτω στη γη από το να πετά ψηλά; Θα το καταλάβει ,όταν αρκετή ώρα μετά ,θα την κοιτάξει βαθιά μέσα στα μάτια και θα δει πως ενώ τον κοιτούσε, δεν τον έβλεπε. . .Αυτή η τυχαία συνάντηση θα γίνει η αρχή μιας φιλίας δυνατής και ξεχωριστής με απόλυτο σεβασμό στις ιδιαιτερότητες κάθε πλάσματος.
       Δράσεις
    Αρχικά έγινε αναφορά στα παιδιά για τον μύθο της Αλκυόνας και πως αυτός συνδέθηκε με τις αλκυονίδες ημέρες. Ακολούθησε η ανάγνωση με διακοπές σε καίρια σημεία, προκειμένου τα παιδιά να εκφραστούν και να πουν τις σκέψεις τους.Με το πέρας της ανάγνωσης και της συζήτησης που έγινε,ακολούθησε ένα παιχνίδι ρόλων(τυφλός και βοηθός) ώστε να νιώσουν όπως η Αντιγόνη. Ο «τυφλός» παρέα με τον βοηθό του περπάτησε στη δική του οδό. . . καταφέρνοντας να επιστρέψει στη θέση του.
    Ολοκληρώσαμε με εικαστική δραστηριότητα, δημιουργώντας το περιβάλλον που ζει η αλκυόνα, το σημείο που γεννά τα αυγά της, πως βουτά και συλλέγει την τροφή της.
   Η μουσική και τα όμορφα τραγούδια της ιστορίας, έκαναν πιο ευχάριστη την τελευταία αυτή δράση των παιδιών.
   Ευχαριστούμε την κ . Ελένη για το πολύ όμορφο και τρυφερό βιβλίο που μας πρότεινε, όπως και για τον χρόνο που πρόθυμα μας αφιέρωσε.











Σχέδια μαθημάτων - Roald Dahl

   Roald Dahl quick bio | LearnEnglish Kids (britishcouncil.org)     Ο Roald Dahl ήταν σπουδαίος Άγγλος συγγραφέας με αξιόλογα βιβλία παιδικ...