3/11/23

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ 2023-2024

 

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ 2023-2024
 

Η « Φωλιά των Βιβλιοφάγων» άνοιξε και φέτος την πόρτα της στους μαθητές του σχολείου μας και είναι  έτοιμη  να τους φιλοξενήσει τόσο για να δανειστούν βιβλία, όσο και για να συμμετέχουν σε δράσεις που θα υλοποιούνται στον χώρο της.

Το έτος 2023 έχει ανακηρυχτεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως "Λογοτεχνικό έτος Άλκης Ζέη" λόγω της συμπλήρωσης 100 ετών από τη γέννησή της. Με αφορμή αυτό το γεγονός η βιβλιοθήκη μας οργανώνει μαραθώνιο ανάγνωσης που θα διαρκέσει έως τον Απρίλη, οπότε γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού βιβλίου (2 Απριλίου 2024), με ειδικό ράφι με τίτλους της συγκεκριμένης συγγραφέως. Οι μαθητές θα δανείζονται βιβλία της, τα οποία θα αξιολογούν σε ειδικό ημερολόγιο ανάγνωσης. Το βιβλίο που θα λάβει τις καλύτερες αξιολογήσεις θα παρουσιαστεί με δράσεις στο χώρο της βιβλιοθήκης. 

Φέτος επίσης θα λειτουργήσει το ξενόγλωσσο τμήμα της βιβλιοθήκης μας με τίτλους στις τρεις γλώσσες που διδάσκονται τα παιδιά στο σχολείο Αγγλικά, Γερμανικά και Γαλλικά. Ο δανεισμός θα ακολουθείται από αξιολόγηση σε ημερολόγια ανάγνωσης. Δράσεις που αφορούν στην προώθηση και λειτουργία τους ξενόγλωσσου τμήματος θα οργανώνονται στη βιβλιοθήκη κατά τη διάρκεια της χρονιάς. 

Ταυτόχρονα από φέτος οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να αξιολογούν ή να μοιράζονται σκέψεις τους για βιβλία που διάβασαν, γράφοντας ή ζωγραφίζοντας σε ένα λέυκωμα που θα υπάρχει στο χώρο της βιβλιοθήκης.

Θα έχουν επίσης τη δυνατότητα, αν το επιθυμούν, να συγγράψουν το δικό τους παραμύθι και να το δουν τυπωμένο σε βιβλίο , κάνοντας έτσι τα πρώτα τους συγγραφικά βήματα.

 


ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Η βιβλιοθήκη του σχολείου μας στοχεύει:

-                      Να ενισχύσει την αγάπη και το ενδιαφέρον των μαθητών μας για τα βιβλία και να τα βοηθήσει- ενθαρρύνει  να τα εντάξουν στη ζωή τους.

-                      Να ενισχύσει γενικά την φιλαναγνωσία, δίνοντας τη δυνατότητα στα παιδιά να συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν να αναζητούν τη γνώση μέσα στα βιβλία, να περνούν  εποικοδομητικά τον χρόνο τους παρέα μ’ ένα βιβλίο και να ανακαλύπτουν τρόπους με τους οποίους θα αξιοποιούν τις γνώσεις που απέκτησαν.

-                      Να βοηθήσει τους μαθητές-τριες μας να αναπτύξουν ποικίλες δεξιότητες ( πχ. κριτική σκέψη, υπευθυνότητα, ομαδικότητα, συνεργασία…) μέσα από τις  δράσεις της  ή  λειτουργώντας  συνδυαστικά- βοηθητικά  με το αναλυτικό πρόγραμμα μαθημάτων.

                Να κινητοποιήσει τους μαθητές να διαβάζουν σε άλλη γλώσσα από τη μητρική τους, με σκοπό την ανάπτυξη της πολυγλωσσίας και την επαφή με τον πολιτισμό της χώρας από την οποία προέρχεται το κάθε βιβλίο.

 

Διαβάστε εδώ

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 


 

Σχέδια μαθημάτων - Roald Dahl

   Roald Dahl quick bio | LearnEnglish Kids (britishcouncil.org)     Ο Roald Dahl ήταν σπουδαίος Άγγλος συγγραφέας με αξιόλογα βιβλία παιδικ...