Οι μαθητές/ τριες των δύο τμημάτων της Γ' τάξης του σχολείου μας προσέγγισαν διαθεματικά και βιωματικά την επέτειο του Πολυτεχνείου με αφορμή ένα βιβλίο από τη σχολική μας βιβλιοθήκη.
Διάβασαν το βιβλίο "Ντενεκεδούπολη" της Ευγενίας Φακίνου από τις εκδόσεις Κέδρος και αφού συζήτησαν την ιστορία του, προχώρησαν σε συγκρίσεις και γενικεύσεις μέσα από φύλλα εργασίας πάνω στο βιβλίο (με δραστηριότητες όπως: κρυπτόλεξο, ακροστιχίδα, συναισθήματα ηρώων, ζωγραφιές συγκρίσεων, συνθήματα στον τοίχο την Ντενεκεδούπολης). Έτσι οδηγήθηκαν σε συμπεράσματα σχετικά με τις έννοιες της Δημοκρατίας και της Δικτατορίας.
Έπειτα, μέσα από κατασκευές και κουκλοθέατρο, του οποίου τις φιγούρες έφτιαξαν τα ίδια τα παιδιά, παραλλήλισαν τις σκηνές της ιστορίας της Ντενεκεδούπολης με τα γεγονότα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973. Επίσης, εμπνεόμενα από εικόνες, ζωγραφική και μουσική κατασκεύασαν "με τα χέρια τους" το δικό τους στεφάνι με μηνύματα υπέρ της Δημοκρατίας, το οποίο κατατέθηκε μαζί με λουλούδια στο Ηρώο της πόλης μας, προς τιμήν της Επετείου του Πολυτεχνείου.
Στη συνέχεια, δημιούργησαν πανό, τα οποία κρέμασαν σε τοίχους των τάξεών τους με αφορμή τη φράση από το τραγούδι του Μ. Λοΐζου "Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία, κάποιος την έγραψε στον τοίχο με μπογιά". Με αυτή τη δραστηριότητα τα παιδιά των δύο τμημάτων έφτιαξαν τους δικούς τους τοίχους.
Τέλος, οι μαθητές/ τριες του Γ1 συνέδεσαν τον "καρπό" της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που ήταν η αποκατάσταση της Δημοκρατίας 8 μήνες αργότερα, με τη φράση του ποιήματος του Σπύρου Ποταμίτη "Σπείρε αγάπη", προχωρώντας έτσι σε μια διαφορετική προσέγγιση του θέματος.
Ένα βιβλίο που δανείστηκαν οι εκπαιδευτικοί της Γ' τάξης από τη σχολική μας βιβλιοθήκη, στάθηκε η αρχή για να γνωρίσουν τα παιδιά, μέσα από βιωματικές και δημιουργικές δραστηριότητες, τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και να συμπεράνουν την αξία της Δημοκρατίας.